فیزیک صدا

فركانس:
يك گردش كامل طول موج روي يك دايره‌ را ( ْ360) يك سيكل مي‌گويند. به تعداد سيكل‌هايي كه در يك ثانيه رخ مي‌دهد فركانس مي‌گويند كه بر حسب هرتز سنجيده مي‌شود. منابع صوتي همچون بلند گو‌ها در يك ثانيه چندين‌بار مرتعش مي‌شوند. براي مثال ارتعاش سريعتر ديافراگم يك بلند گو صدايي با فركانس بالاتر (زير) توليد مي‌كند.

گوش انسان فركانس‌هايي از Hz 20 تا KHz 20 را قادر است بشنود. در فركانس Hz 20 موج در لحظه‌ي 0 از نقطه‌ي 0 شروع مي‌شود و بعد از يك ثانيه با طي كردن 20 دوره‌ي كامل دوباره به نقطه‌ي صفر باز ميگردد.

درك اينكه هر فركانسي تقريبا چه صدايي را شامل مي‌شود، به درك صداها و همچنين توضيح دادن آن براي ديگران بسيار كمك مي‌كند. همچنين براي كار كردن با اكولايزرها و سيستم‌هاي پيچيده‌ي صوتي شما نيمازمند هستيد كه دقيقا بدانيد چه صدايي، چه فركانسي دارد. مثل صداي Hz 20 صدايي بسيار بم شبيه افتادن جسمي سنگين بر روي ماسه است. و صداي KHz 18 صدايي خيلي زير مانند صداي شكافته‌شدن هوا توسط يك گلوله است.

محدوده‌ي فركانسي در توليدات صوتي و تلويزيوني، بين Hz 50 تا KHz 15 است. و گوش يك انسان بالغ هم بيش از اين بازه را تقريبا نمي‌تواند بشنود. البته كودكان و نوزادان مي‌توانند صداهايي با فركانس Hz 30 تا KHz 18 را نيز به خوبي با گوش بشنوند.


دامنه:
فاصله‌ي قله‌ي يك موج تا خط مركزي يك شكل موج دامنه گفته مي‌شود. كه رابطه‌ي مستقيم با ميزان بلندي صدايي دارد كه با گوش احساس مي‌كنيم. يا به عبارتي صداهاي بلند داراي دامنه‌ي زياد و صداهاي كم داراي دامنه‌ي كم هستند. فاصله‌ي خط مركزي موج سينوسي تا قله‌ي آن دامنه مي‌گويند كه با Peak مشخص مي‌شود. مقدار RMS، مقدار ميانگين مؤثر يك شكل موج است كه ما با گوش خود دريافت مي‌كنيم.


طول موج:
هنگام انتشار يك موج صوتي در هوا، فاصله فيزي يك نقطه اوج (حداكثر فشردگي مولكول‌هاي هوا به هم) با نقطه‌ي اوج بعدي يك طول موج ناميده مي‌شود. صداهاي بم داراي طول موج بلند (چندين متر) و صداهاي زير داراي طول موج كوتاه (چند سانتي متر) هستند.



موضوعات مرتبط: - افکت delay یا تاخیر (اکو)
[ 26 / 12 / 1390 ] [ ] [ مهدی وحیدی ]
[ ]

افکت delay یا تاخیر (اکو)

افکت Delay با سه پارامتر : 
بلندی صدای تکرار‌ها
 تعداد تکرار‌ها
 فاصله تکرار‌ها
تنظیم می‌شود:

بلندی تکرار:

این تنظیم که معمولا ولوم (Volom) نامگذاری می‌شود میزان بلندی صدای اولین تکرار نسبت به صدای اصلی را نشان می‌دهد. یعنی هرچه ولوم را بیشتر کنیم، صدایی که بعد از صدای اصلی تکرار می‌شود بلندتر است. می‌توان این ولوم را آن قدر زیاد کرد که تکرار‌ها دقیقا مانند صدای اصلی و یا حتی بلندتر باشد.

ولوم کم برای تکرار، باعث می‌شود تا صداهایی که بعد از صدای اصلی تکرار می‌شوند، نسبت به صدای اصلی کم بوده و به سرعت محو شوند. اگر این ولوم را آنقدر زیاد کنیم که صدای تکرار به بلندی صدای اصلی باشد، وقتی در میکروفون کلمه‌ای را بگویید، دستگاه دقیقا با همان بلندی آن کلمه را تکرار می‌کند. استفاده ولوم در این سطح هنگام شور حسین کاربرد دارد.

تعداد تکرار‌ها:

این پارامتر که به Reapid معروف است فاصله‌ی بین هر تکرار با تکرار بعدی را تنظیم می‌کند. بعد از ورود صدا به افکتور اولین تکرار با همان ولومی که تنظیم کرده‌اید پخش می‌شود. صدای این تکرار‌ها به تدریج کم و کمتر شده تا محو شود.

اگر تعداد تکرار‌ها را کم کنید ممکن است صدا تنها یک بار تکرار شود و اگر تکرار‌ها را زیاد کنید صدا ده‌ها بار تکرار خواهد شد. در برخی افکتور‌های حرفه‌ای با زیاد کردن پیچ تعداد تکرار، صدا به صورت متناوب تا بی‌نهایت تکرار خواهد شد و این تکرار آنقدر ادامه پیدا میکند تا شما پیچ تعداد تکرار را کم کنید.

فاصله تکرار‌ها:

Speed یا همان Delay. به کمک دِلی فاصله‌ی بین هر تکرار تنظیم می‌شود. اگر شما میزان دلی را زیاد کنید فاصله‌ی تکرار با صدای اصلی و فاصله‌ی هرتکرار با تکرار قبلیش بیشتر می‌شود.در افکتور‌های حرفه‌ای، دلی با واحد میلی ثانیه سنجیده میشود. به این معنی که هر تکرار با تکرار قبلیش چند میلی ثانیه فاصله دارد.

تنظیم افکت دِلِی یا اکو

افکت تاخیری دلی پر کاربرد ترین افکت در مجالس مذهبی می‌باشد. تنظیم افکت کاملا بستگی به سلیقه‌ی مداح و صدابردار دارد، اما نباید از نظر دور داشت که هر سبک و صدایی، افکت مخصوص به خود را می‌طلبد. فاصله تکرار، تعداد تکرار و بلندی تکرار باید به گونه‌ای تنظیم شود تا صدا دچار در هم شدگی و افت کیفیت نگردد.

در اینجا به چند نکته‌ی مهم در رابطه با انتخاب افکت مناسب اشاره می‌کنیم:

*حجم صدای تکرار‌ها نباید به قدری زیاد باشد که با صدای اصلی تداخل کند و صدا دچار در هم شدگی شود و نباید آن قدر هم کم باشد که هنگام مکث بین کلمات، فضا خالی شود. البته بسته به شرایط استثناعاتی هم وجود دارد.

به عنوان مثال در هنگام شور ذکر حسین، اگر بخواهید در بین حسین‌هایی که مداح می‌گوید، دستگاه نیز یک حسین مانند صدای مداح بگوید باید صدای تکرار را تا حد صدای اصلی (صدای مداح) زیاد کنید. در این حالت تفاوت چندانی بین حسینی که مداح می‌گوید با حسینی که دستگاه تکرار می‌کند وجود ندارد.

اگر سرعت مناسبی را برای تکرار انتخاب کنید، شنونده احساس می‌کند تمام حسین‌ها را مداح می‌گوید. در حالی که یکی در میان ذکر حسین توسط دستگاه تکرار میشود.

* فاصله‌ی بین تکرارها باید هم آهنگ صدای مداح و یا سینه زنی باشد. هنگام سینه‌زنی، فاصله‌ی تکرار‌ها یا باید به اندازه‌ی فاصله‌ی سینه‌زدن‌ها از یکدیگر باشد و یا اگر فاصله‌ بین سینه‌زدن‌ها زیاد بود (مانند واحد) ضریبی از این فاصله باشد.

به عنوان مثال هنگام نوحه، فاصله‌ی تکرار‌ها باید به گونه‌ای تنظیم شود که صدای تکرار سینه‌زنی که توسط باند‌ها پخش می‌شود، دقیقا بین دو صدای سینه‌زنی مستعمین باشد.

هنگام شور فاصله‌ی بین تکرار‌ها دقیقا باید به اندازه‌ی فاصله‌ی بین سینه‌زدن‌ها باشد. در این حالت به علت ریتم تند ذکر، تکرار‌ها با صدای مداح هماهنگ شده و صدایی دلنشین را ایجاد می‌کند.

*هنگام سخنرانی و یا مطلبی که مداح بدون آهنگ و به حالت سخنرانی بیان می‌کند معمولا از افکت استفاده نمی‌شود. و اصطلاحا صدا خشک است.

* از تغییر ناگهانی افکت به شدت خودداری کنید.

 



موضوعات مرتبط: - افکت delay یا تاخیر (اکو)
[ 26 / 12 / 1390 ] [ ] [ مهدی وحیدی ]
[ ]
صفحه قبل 1 صفحه بعد